Betekenis Lenormand kaarten

De Lenormand kaarten zijn wellicht de bekendste van alle orakelkaarten.
Mile Lenormand, leefde van 1772 tot 1843 en was een gerespecteerd medium in Frankrijk.

Alle Lenormand kaarten die nu onder haar naam verkrijgbaar zijn werden pas jaren na haar dood getekend. Geen enkel huidig spel werd dus ooit door haar zelf gebruikt.
Het grote succes van dit orakel is de eenvoud van de voorstellingen en de gebruikte teksten.

Het traditionele kaartspel wordt verdeeld in vier reeksen, die “kleuren” worden genoemd. Deze kleuren zijn harten, klavers, ruiten en schoppen. Zij zijn gebaseerd op de vier kleuren van de Tarot:

Betekenis van de kleuren

Het traditionele kaartspel is verdeeld in vier reeksen van 9; de Klavers, Schoppen, Ruiten en Harten. Deze worden de 4 kleuren van het kaartspel genoemd. De vier kleuren van het kaartspel van Mlle Lenormand, maar ook van de hedendaagse “gewone” speelkaarten, zijn gebaseerd op de vier kleuren van de Tarot.

De Klavers

Komen overeen met de Staven, ook wel Stokken genoemd, en worden beheerst door het element Vuur. Dit geldt karakteristiek voor de ondernemingslust en daadkracht in ieder mens. Deze kleur gaat dieper in op wat de mens doet: zijn werk en overige ondernemingen.

De Schoppen

Komen overeen met de Zwaarden en worden beheerst door het element Lucht. Dit heeft betrekking op het denkvermogen en de intuïtie van de mens; al hetgeen hij met zijn verstand kan doen.

De Ruiten

Komen overeen met de Pentakels, ook wel Pentagrammen of Munten genoemd, en worden beheerst door het element Aarde. De kaarten gaan hier in op het tastbare of de materie; alles wat de mens kan bezitten en aanraken.

De Harten

Komen overeen met de Bekers, ook wel Kelken of Bokalen genoemd, en worden beheerst door het element Water. Zij vertellen alles over het gevoelsleven en de emoties van de mens. Kaarten van deze kleur hebben betrekking op liefde, vriendschappen en relaties.

We kunnen ook de kaartjes interpreteren met enkel de prent die er op getekend staat.

Bij de speelkaarten wordt elke kleur verdeeld in dertien kaarten: de kaart 1 (of aas) tot 10 en de drie hofkaarten:

DE KONING OF HEER komt overeen met het mannelijk aspect of de vader.
DE KONINGIN OF DAME vertelt meer over het vrouwelijk aspect of de moeder.
DE BOER, die de ridder en de page uit de Tarot tezamen symboliseren, legt meer uit over het jeugdige aspect en komt overeen met een kind, een jongeman of jonge vrouw.

Om te weten te komen welke eigenschappen de hofkaarten hebben, moet men kijken naar het element waartoe zij behoren. Wanneer we zeggen dat ze donker of blond zijn dan bedoelen we daarom niet altijd hun uiterlijk. Donker kan namelijk uitgelegd worden als ouder, volwassen of ernstig.

Share This